Slovo starosty - Květen 2020

Vážení občané,

většina z nás v době pandemie zaregistrovala mnoho reportáží o výrobě ochranných štítů na 3D tiskárnách pro zdravotníky a další osoby v první linii. Obchodník Filip Huang ze Sapy spolu s místopředsedou Svazu Vietnamců v ČR, písnickým občanem panem Giang Thanhem, mi 9. dubna předali jako dar prvních 80 štítů na kšiltech, které by mohly posloužit například ve školství. Nápad se mi natolik líbil, že jsem v reportáži TV Nova prohlásil, že štíty by mohli využít učitelé a žáci, až se vrátí do lavic. Neumím si totiž představit, že by museli trávit mnoho hodin ve třídách i v horkých červnových dnech zahaleni v rouškách. Navíc děti potřebují vidět učitelům nejen oči, ale také rty, mimiku, emoce ve tváři, a to štíty na rozdíl od roušek mohou poskytnout. Na reportáž bylo hodně negativních reakcí – štít přece nechrání tolik jako rouška! Jako bychom k nošení roušek měli být odsouzeni už navždy. Nevěřil jsem tomu. O deset dní později poprvé v televizi se štítem vystoupil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Svět se vyvíjí a my musíme s ním. Pokud se ředitelům našich škol a školek štíty zalíbí, nakoupíme je nejen učitelům, ale též i dětem, bude-li o ně mezi rodiči zájem.

Po Velikonocích začala firma Strabag rekonstruovat ulici K Vrtilce a část ulice Ladislava Coňka, tedy prostranství před školou v Písnici. Práce jsou naplánovány až do poloviny listopadu s tím, že do konce srpna bude hotový úsek od ulice Vltavická po ulici Na Konečné včetně prostranství před školou, v září se pak začne rekonstruovat úsek K Vrtilce mezi ulicemi Libušská a Vltavická. Vzhledem k uzavření škol jsme s firmou dohodli změnu harmonogramu prací tak, aby úsek před školou byl dohotoven co nejdřív (plánovali jsme jej na letní prázdniny). Zavřené školy jsme využili k drobným i větším opravám. V ZŠ s RVJ v Písnici jsme opravili podlahy u dvou učeben, v přízemí v počítačové učebně budeme bourat zeď a umístíme nové okno. V ZŠ Meteorologická jsme se začali s výměnou kotle, což jsme plánovali až na léto. Škola se současně pustila do natírání a malování. Udržovací práce probíhaly i v našich školkách.

Pokud máme co nejdříve nastartovat ekonomiku, nesmí Praha zastavit investice. Začátkem dubna jsem podepsal smlouvu na zbourání staré služebny Městské policie v Zahrádecké ulici a výstavbu nové, moderní služebny na témže místě. Ihned po Velikonocích se firma pustila do bourání staré stavby. Zatímco starý objekt měl v podstatě jen dvě kanceláře pro naše strážníky, nový objekt vytvoří zázemí až pro deset strážníků. Současní strážníci se dočasně přestěhovali do původní hasičské zbrojnice v Písnici. Možná jste v objektu zahlédli hasičské auto. Nepatří písnickým, ale libušským hasičům. Pro libušské hasiče totiž stavíme nové garáže. Zkrátka ani v čase koronavirové krize jsme nepřestali investovat a zvelebovat naši městskou část.

Nízký provoz na ulicích nepřinesl větší komplikace při rekonstrukci Novodvorské ulice ani při rekonstrukci okružní křižovatky na Vídeňské ulici mezi Libuší a Kunraticemi. Obě stavby tak probíhaly podle plánu.

Závěrem chci poděkovat všem, kteří se v současné době obětovali pro druhé. Vám věnuji samostatný článek uvnitř časopisu. Děkuji za veškerou podporu a nabídnutou pomoc. Přeji vám a vašim blízkým hodně sil a zdraví do následujících týdnů. Spolu to zvládneme!

Jiří Koubek, starosta Libuše a Písnice