Slovo starosty - duben

Vážení občané,

jak jste možná v médiích zaregistrovali, ve výrobních halách při Dobronické ulici bylo v uplynulých týdnech postaveno několik linek na výrobu respirátorů. Některé linky jsou darem, který někteří naši ústavní činitelé vyjednali při návštěvě Tchaj-wanu. Majitel společnosti Good Mask pan Martin Ladyr, který je naším občanem, pozval mě a místostarostu Pavla Macháčka na prohlídku výrobních linek a při té příležitosti nám daroval deset tisíc respirátorů. Dalších deset tisíc jsme u něj zakoupili, a mohli tak věnovat respirátory zaměstnancům našich škol, nabídnout je hasičům, policistům a případě těm, kteří jsou v nouzi a požádají si o ně. Dar pro naše učitele jsme domluvili ještě dříve, než se školky a školy zase uzavřely. Snad se ještě do konce školního roku otevřou. Chtěl bych tímto majiteli společnosti panu Martinu Ladyrovi za jeho velkorysý dar velmi poděkovat.

V březnu to byl rok od vypuknutí pandemie, která nás všechny vyčerpává. V souladu s vládním doporučením jsme na tři týdny uzavřeli dětská a sportovní hřiště. Když jsme k tomuto kroku přistoupili před rokem, veřejnost to plně akceptovala. Nyní se ozvalo několik občanů, kteří vyjádřili nad počínáním radnice údiv a rozčarování. Nebyli jsme v Praze jediní, kdo hřiště v souladu s vládním doporučením a doporučením hlavní hygieničky hlavního města Prahy zavřeli. Ke stejnému kroku se rozhodly například radnice na Praze 6, 7, 8 či v Dolních Měcholupech. Sousední městské části ponechaly hřiště otevřená. Rozhodování bylo těžké a vybírali jsme ze dvou špatných řešení. Děkuji všem, kteří toto rozhodnutí vedení radnice respektovali a pro své děti našli jinou alternativu vyžití na čerstvém vzduchu. Naším dobrým úmyslem bylo přispět ke zlepšení epidemické situace, neboť počet pacientů v nemocnicích od začátku roku stále narůstal. Děkuji všem, kteří nalezli pro tento krok pochopení, ale i těm z vás, kteří sice náš zákaz nerespektovali zcela, ale na sportovištích a hřištích trávili méně času než obvykle, cedule a bezpečnostní pásky ponechávali na svém místě, nevytvářeli houfy dětí a chovali se navzájem ohleduplně. Bohužel se našli i tací návštěvníci, kteří oznamovací cedule opakovaně strhávali a ničili, v jednom případě i polili pivem a plechovku odhodili na hřiště. Zřejmě si v tu chvíli přišli jako hrdinové. Po třech týdnech jsme se rozhodli hřiště znovu otevřít. Počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 mírně poklesl a nově diagnostikovaných i při vysokém počtu testů ubývá. Jako otec dvou dětí, které měly před pandemií třikrát až pětkrát týdně trénink, vím, jak toto období bez pravidelného sportování na děti dopadá. Na sportoviště a hřiště jsme vyvěsili doporučující pokyny, jak se chovat. Důrazně všechny prosím, aby tyto pokyny respektovali a pokud možno omezili svůj čas strávený na hřišti či sportovišti na minimum tak, aby se na nich mohlo vystřídat co nejvíce dětí a sportovců. K ukončení pandemie pomůžeme tím, že budeme dodržovat známá opatření: rozestupy, řádně nasazený respirátor či roušku a dezinfekci rukou.

Oproti minulým letům v rámci akce Ukliďme Česko neorganizujeme hromadný úklid, ale prosíme, abyste se do této tradiční dubnové akce přesto individuálně zapojili. Najděte si ve svém okolí místo, které zkrášlíte. Od úřadu dostanete zdarma pytle, rukavice a respirátory. Zanechte pytle s nasbíranými odpadky na viditelném místě a nahlaste nám, kde je máme vyzvednout. Zapojme své děti a spolu s nimi učiňme naše okolí zase o něco krásnější. Bližší informace naleznete spolu s několika tipy uvnitř čísla.

Jiří Koubek, starosta Libuše a Písnice

Zleva: Jiří Koubek, starosta, Pavel Macháček, místostarosta, a Martin Ladyr, ředitel společnosti Good Mask, s. r. o.
Foto: Jitka Zykánová