Slovo starosty - únor 2022

Vážení občané,

dovolte mi dnes začít trochu netradičně, a to praktickými informacemi, které mohou pomoci vám či jakémukoli vašemu známému kdekoli v Praze. Přijdete domů, zjistíte, že vám neteče z kohoutku voda. Je to havárie, nebo plánovaná odstávka? Kdy to skončí? Kde získám informaci? Nebo druhý příklad: Vracíte se večer domů, v ulici vám nesvítí lampa či celá řada lamp. Mám to nahlásit? Ale kam? Nebo už to někdo nahlásil? Zatímco výpadky v dodávkách elektřiny jsou v našich končinách stále zcela mimořádnou záležitostí (naposledy pamatuji výbuch a následný požár trafostanice v Šeberově v roce 2013, kdy kolem půlnoci byla bez proudu skoro polovina Pražanů), tak uvedené dva příklady poruch (neteče voda a nesvítí lampa) jsou poměrně časté a lokální. V takových chvílích se obracíte na úřad či přímo na mne. My vám informace rádi poskytneme, ale logicky nejsme k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Co tedy dělat? Pokud neteče voda, zadejte do vašeho oblíbeného internetového vyhledávače tři slova: „havárie vody Praha“ a první odkaz vás zavede na stránku Pražských vodovodů a kanalizací, kde je průběžně aktualizovaná tabulka s údaji, kde na území Prahy momentálně neteče voda, a co je důležité – také předpokládaný termín opravy a zda je zajištěno náhradní zásobování pitnou vodou z cisterny. Pokud tam informaci o havárii nenaleznete, na telefonních číslech 840 111 112 nebo 601 274 274, uvedených na této stránce, si můžete havárii ověřit, popřípadě ji nahlásit. Po obnovení dodávek doporučuji zkontrolovat připojovací hadičky k WC nádržkám či hadičky u myčky, které jsou náchylné k tomu, že se při změně tlaku vody uvolní. Dva případy, kdy následkem této okolnosti došlo k vytopení domu, jsem už u nás také zaregistroval.

Nesvítí-li lampa v ulici, či pokud uvidíte uvolněný kryt na lampě, je nahlášení poruchy též velmi jednoduché. Klíčové je najít na lampě její číslo (zhruba ve výšce očí dospělého člověk), u novějších je možné použít i tzv. QR kód. Poté si otevřete webovou aplikaci na adrese: www.prahasviti.cz nebo si aplikaci s názvem „Praha svítí“ stáhněte do svého chytrého mobilu. Jednoduše do ní zadáte číslo lampy (nebo vyfotíte QR kód), uvedete typ poruchy, případně kontakt, chcete-li být informováni o způsobu vyřízení poruchy. Po Praze v průběhu celé noci jezdí až tři auta techniků, kteří toto hlášení obdrží přímo do tabletů v servisních vozech a bezprostředně vyrážejí na místo. Netřeba nikam volat či psát e-maily, nebo dokonce čekat na úřední hodiny. Poruchy se řeší ihned a bez dispečinku. Mám s nahlašováním poruch a jejich vyřízením velmi dobré zkušenosti. Veřejné osvětlení spravuje již několik let nová společnost Technologie HMP. Dřívější dlouholetý správce Eltodo již lampy nespravuje, je zbytečné tam volat. Na mnohých lampách ještě bohužel kontakt na tuto firmu přetrvává.

Hlavní město Praha na konci loňského roku vysoutěžila zhotovitele rekonstrukce ulic Modravská a Klenovická, začátkem letošního roku byla podepsána smlouva. Sešel jsem se se zástupcem firmy a dojednáváme poslední přípravné práce. Předpokládám, že zahájení stavební sezóny začne rekonstrukcí právě těchto ulic. Dotčené občany budeme informovat přímo.

Zastupitelstvo městské části schválilo rozpočet na rok 2022. Podrobněji vám jej uvnitř čísla představuje místostarosta pro ekonomiku Pavel Macháček. Rozpočet stejně jako v minulých letech máme na příjmové i výdajové stránce vyrovnaný neboli opět plánujeme hospodařit bez dluhů, a naopak šetříme peníze na významné investice, které nás v budoucnu čekají, především na přístavbu Základní školy v Písnici. Máme za sebou úspěšnou architektonickou soutěž, letos projektanti odevzdají dokumentaci pro územní řízení. Po projednání s nejbližšími sousedy bychom rádi získali co nejdříve územní rozhodnutí a ještě letos se pustili do zpracování dokumentace pro stavební povolení. Projektanti připravili vizualizaci v podobě krátkého filmu, který můžete zhlédnout na youtube kanálu MČ Praha-Libuš. Odkaz najdete na webových stránkách městské části a na jejím facebookovém profilu. Budu rád za vaše ohlasy na adrese: koubek@praha-libus.cz.

Jiří Koubek, starosta Libuše a Písnice