Slovo starosty - duben 2022

Vážení občané,

tato nesmyslná válka má jednoho jediného viníka – Vladimíra Putina a jeho režim. Zákeřným způsobem byl napaden jiný stát, je okupováno jeho území, bombardována a ostřelována města, nemocnice a školy, civilisté po statisících prchají ze svých domovů. Jakákoli relativizace tohoto konfliktu je nemístná. Pravda není někde uprostřed. Pravda je prostá: Rusko přepadlo svého souseda a vraždí tam civilisty. Putin je vrah a válečný zločinec, který musí být za své kroky souzen. Na nás je, abychom pomohli maminkám a dětem, které prchají ze země konfliktu. Záměrně píši maminkám a dětem, protože když se podíváme na statistiku uprchlíků, 90 % z nich tvoří ženy a děti. Konkrétně v naší městské části k 20. 3. z celkových 262 registrovaných uprchlíků je 123 žen a 112 dětí do 18 let, dospělých mužů 29, osob starších 65 let pouhých osm. Děkuji všem, kteří jste projevili solidaritu a v rámci možností jim nabídli ubytování a pomoc. Spolu s vámi nezahálíme od samého začátku. Ihned o prvním víkendu od začátku války jsme ve spolupráci s písnickými i libušskými hasiči uspořádali sbírku spacáků, dek, powerbank, zdravotnického materiálu a léků, a vaše dary jsme třemi auty odvezli do Skautského institutu. Ve druhé sbírce jsme díky vám v Klubu Junior shromáždili oblečení, boty a další věci pro maminky a jejich děti. Ukrajinské maminky si pro věci průběžně chodí, jen v první den jich přišlo devět. Další velká sbírka byla v ZŠ Meteorologická  a dvě drobné sbírky se uskutečnily v Komunitním centru Jasoň a u jedné ukrajinské rodiny ve Zbudovské ulici. Třetí větší sbírkou jsme od vás vybrali pastelky, papíry, omalovánky, plyšáky a hračky pro děti, které tráví dlouhé hodiny se svými rodiči v Kongresovém centru, než si maminky vyřídí nezbytné doklady při příjezdu do Prahy. Děti ze ZŠ Meteorologická těmto dětem namalovaly stovky přání. Za každý jednotlivý dar, přání a pomoc vám všem děkuji. Dostávám hodně dotazů na možnost ubytování v uprázdněné budově bývalého internátu již zaniklého SOU na sídlišti Písnice. Tato budova ovšem není v majetku městské části, ale hl. m. Prahy. V minulosti jsme žádali o její svěření, nebylo nám bohužel vyhověno. Nyní je v budově nefunkční topení, ale bylo mi sděleno, že jakmile bude otopná soustava opravena, určitě zde naleznou útočiště desítky ukrajinských maminek a dětí.

Vedle zajištění ubytování je na našich bedrech nutné zajistit vzdělávání dětí. Připravujeme otevření dvou tříd – adaptačních skupin v ZŠ Meteorologická a jedné adaptační skupiny pro předškolní děti v Klubu Junior pod hlavičkou MŠ Mezi domy. Panu řediteli i paní ředitelce děkuji za ochotu, starost a přípravu provozu. V případě potřeby budeme připraveni počet tříd navýšit, ale zatím není pochopitelně jasné, jak velký zájem bude a kolik uprchlíků se u nás nakonec usídlí. Rád bych zdůraznil, že přijímání dětí do naší školy nebude v žádném případě na úkor českých dětí. I díky změně legislativy se zápisy do prvních tříd budou konat v jiných termínech, zvlášť pro české a zvlášť pro ukrajinské děti. Pochopitelně to bude znamenat navýšení počtu dětí ve třídách a další omezení, ale prosím o pochopení – jsme ve válce a stojíme na straně těch, kteří jsou zabíjeni.

Na Velikonoční pondělí se od 15 hodin uskuteční 1. sousedské setkání s našimi Ukrajinci v Komunitním centru v Písnici pod rybníkem Obecňák. Zvu Ukrajince, jejich hostitele a všechny občany, kteří se s nimi chtějí seznámit a případně nabídnout ruku k pomoci nebo si přijít jen tak popovídat a pohrát si. Budou připraveny hry pro děti, divadelní a hudební vystoupení, občerstvení. Vítán je každý člověk dobré vůle. Pozval jsem místní spolky, jako jsou sokolové, fotbalisti, Rodinné centrum Kuřátko a další, aby se přišly představit nám i našim novým spoluobčanům z Ukrajiny. Děkuji soukromému Komunitnímu centru Jasoň za poskytnutí prostor a přípravu programu. Prosím, přijďte.

Závěrem mi dovolte jeden malý apel na naši solidaritu. Zaregistroval jsem povzdech či snad závist i některých našich občanů, že děti z Ukrajiny mají vstup do zoo za korunu a další výhody. Dříve než se v nás projeví tato stinná stránka, zkusme se prosím vcítit do jejich situace. Na rozdíl od jiných migrací z válečných konfliktů do naší země a dalších států v Evropě utíkají především ženy a děti všech sociálních vrstev. Bohatí i chudí s různým vzděláním a stylem života. Jedno mají ale společné: prchají před smrtí. Muži a starší lidé zůstávají v místě konfliktu. Ukrajinští muži bojují proti ruskému nepříteli, který napadl jejich stát. Pokud Ukrajina padne, půjde si Putin vzít i další státy. Stejně jako v roce 1968 napadl nás či v roce 1956 Maďarsko a v průběhu dalších let i další země. Ukrajinští muži bojují za to, aby už nás Rus neokupoval. A na nás je nyní se postarat o jejich ženy a děti. Je to tak těžké pochopit? Ano, s novými občany přijdou i problémy dosud neznámé (například úroveň zdravotnictví je na Ukrajině výrazně horší než u nás a bude to mít své důsledky), ale je na nás, kteří tu žijeme zatím v míru a bezpečí, abychom to zvládli. Dokážeme to?

Jiří Koubek, starosta Libuše a Písnice


Struktura uprchlíků v Libuši a Písnici ke dni 20.3.2022

SkupinaPočet
Děti 0-633
Děti 7-1869
Ženy 19-65123
Ženy 65+5
Muži 19-6529
Muži 65+3
Celkem262