Výsledky hlasování Participativního rozpočtu 2023

Participativní rozpočet

Vážení obyvatelé Libuše a Písnice, vážení předkladatelé projektů, vážení hlasující,

letošní ročník participativního rozpočtu provázela řada technických problémů při hlasování. Společnost AGORA CE, která hlasování stejně jako v loňském roce zajišťovala, aplikovala jiný SW. Řada lidí si stěžovala, že hlasování nefunguje. Po několika urgencích z naší strany a pokusech o technické vyřešení problémů ze strany této společnosti jsme je požádali, aby přešli na starý systém, který se v loňském roce osvědčil. Hlasování jsme prodloužili, znovu zpropagovali, společnost AGORA CE garantovala, že překontroluje ručně výsledky tak, aby se žádný hlasující (ověřeno telefonním číslem) nemohl vyjádřit dvakrát.

Kontrola za účelem eliminace duplicitního hlasování proběhla. Nicméně Kontrolní výbor vznesl pochybnosti o správném započítání hlasů, neboť záznamy jednoho člena Kontrolního výboru – děkujeme za bedlivé oko panu Řezankovi – neodpovídaly výsledkům tak, jak byly vyhodnoceny společností AGORA CE. I když se jednalo o záznamy jen od relativně malého počtu hlasujících (nízké desítky) – jeho množina zaznamenaných negativních hlasů od jeho známých byla menší než celkově prezentovaná množina negativních hlasů u jednoho konkrétního projektu. Po tomto našem upozornění společnost AGORA CE znovu překontrolovala výsledky a zjistila, že změnou SW došlo i k jinému kódování odpovědí, které byly proto špatně započítány. Z toho vzešly nové výsledky, které byly výrazně odlišné od těch, které byly prezentovány původně. Pro srovnání uvádíme tabulku původních a nových výsledků.

Stáli jsme před rozhodnutím, jak s tím založit. Největší riziko, které vidíme, je ztráta důvěry v participativní rozpočet a výsledky hlasování. Přestože věříme, že nyní jsou již výsledky v pořádku, věřili jsme i předchozím výsledkům. Rozhodli jsme se, že nejčistší bude hlasování zopakovat. Hlasování bude zajišťovat jiná společnost a plánujeme spustit hlasování tak, abychom mohli výsledky schválit na dalším jednání Zastupitelstva a aby mohly být vítězné projekty realizovány ještě letos.

Doufáme, že na Vás neodradila tato i pro nás velmi nepříjemná zkušenost. Jakmile bude připraveno nové hlasování, budete o tom informováni.

Děkujeme za pochopení

PřílohaVelikost
Soubor pr_tabulky_vysledku.xlsx10.09 KB