Slovo starostky - květen 2023

Vážení a milí sousedé,
někdy se daří, někdy méně. Znáte to? Nám se letos opravdu nedařilo s participativním rozpočtem. Určitě jste zaznamenali na stránkách časopisu U nás, webu MČ i samostatně zřízením webu napadyprolibuspisnici.cz představení jednotlivých projektů. Někteří jste možná byli i na prezentaci těchto projektů. Možná jste i sami hlasovali …a těšili se na výsledky.

Spuštění hlasování spustilo problémy. Hlasování smluvně zajišťovala společnost Agora CE, stejně jako v loňském roce. Oproti loňskému roku však přišla s inovativním softwarem, který, jak jsme později zjistili, nebyl dobře odzkoušený. Řada lidí si stěžovala, že hlasování nefunguje. ÚMČ společnost několikrát urgoval, Agora se snažila problémy technicky řešit. Vyřešit se to ale nepodařilo, proto jsme je požádali, aby se vrátili ke starému SW, který se v loňském roce osvědčil. Společnost Agora CE garantovala, že překontroluje ručně výsledky tak, aby se žádný hlasující (ověřeno telefonním číslem) nemohl vyjádřit dvakrát. Hlasování jsme prodloužili, znovu o tom všechny informovali…a těšili se na výsledky.

Výsledky přišly. Proběhla i kontrola hlasů, tedy případných duplicit. Přesto se objevily pochybnosti. Konkrétně ze strany jednoho člena Kontrolního výboru. Připomenu, že princip participativního rozpočtu spočívá v tom, že si obyvatelé sami vyberou, co by ve svém okolí chtěli vybudovat. Podpořeny jsou projekty s největším počtem hlasů, které však současně nenasbírají příliš negativních hlasů. Takový projekt je pak vyhodnocen jako příliš kontroverzní a nerealizuje se. Tento člen Kontrolního výboru – a děkujeme za jeho bystré oko – si zaznamenal hlasy u cca 25 svých známých. I když se jednalo o záznamy jen od relativně malého počtu hlasujících, součet negativních hlasů této množiny hlasujících byl menší než celkově prezentovaná množina negativních hlasů u jednoho konkrétního projektu, ke kterému všechny tyto hlasy směřovaly. Kontrolní výbor tedy vznesl pochybnosti o správném započítání hlasů, upozornili jsme na to společnost Agora CE. Ta znovu překontrolovala výsledky a zjistila, že změnou SW došlo i k jinému kódování odpovědí, což si neuvědomili při sčítání hlasů. Nové výsledky se výrazně odlišovaly od těch, které byly prezentovány původně. To například znamená, že původně vítězný projekt nakonec skončil s celkově zápornými hlasy.

Těžko se rozhoduje, co s tím. Projekty participativního rozpočtu mají přinést radost, zlepšit naše bezprostřední okolí. Zvažovali jsme i variantu toto kolo zrušit, ale víme, jakou práci dá připravit projekt, prodiskutovat jej na ÚMČ a poptat nacenění některých aktivit. Chce to i odvahu prezentovat jej veřejně, nesdělovat jen svoje nápady silácky někde v hospodě nebo na sociálních sítích. Opravdu si vážíme všech, kteří své nápady rozpracovali do konkrétnějších obrysů. Ztratit jejich zájem o dění v obci je stejně hrozné jako ztratit důvěru hlasujících. Aktivní lidé budou aktivní i nadále. Jedno zmařené hlasování jejich činorodost nezabije, jen ji zaměří jinam. A my bychom rádi, aby kdokoli, kdo chce na Libuši a Písnici něco rozvíjet a zkrášlovat pro ostatní, dostal příležitost.

Je nám opravdu líto, že se objevily tak závažné problémy s hlasováním. Jak řekl T. A. Edison: „Nejjistějším způsobem, jak uspět, je vždy to zkusit ještě jednou.“ Rozhodli jsme se, že nejčistší bude hlasování zopakovat. Hlasování bude zajišťovat jiná společnost, prověřená z jiných obcí. Snažili jsme se spustit hlasování co nejdříve, aby mohly být vítězné projekty realizovány ještě letos, podrobnosti najedete v tomto čísle, ale prezentujeme je i na všech dalších obvyklých kanálech.

Děkujeme předkladatelům projektů za jejich práci a trpělivost. Omlouváme se všem za problémy, i když jsme je nezpůsobili my.

Milí sousedé, ať se vám daří. A prosíme, zda byste, mohli ještě jednou hlasovat... a opatrně se těšit na výsledky.

Lucie Jungwiertová, starostka Městské části Praha-Libuš