Slovo starostky - červen 2023

Milí sousedé,
věřím, že jste si užili oslavy 90. výročí založení ZŠ Meteorologická. Bylo možné si prohlédnout školu i se účastnit bohatého programu. Já osobně jsem si velmi užila slavnostní akademii, kdy žáci a učitelé připravili svými vystoupeními řadu úsměvných, ale i dojemných momentů. Ocenila bych moderátorské trio, které vtipně provázelo celým programem, roztomilá vystoupení menších dětí, zajímavé byly recitační vstupy starších žáků. Kdo by byl řekl, s jakou chutí budou deváťáci recitovat Seiferta! Silným momentem pro mě bylo vystoupení ukrajinských žáků s jednou ukrajinskou a jednou českou písní s jasným poselstvím (kdo tam byl, ví), poutavý byl tradiční vietnamský „tyčový“ tanec, do kterého žáci umně zapojili pedagogický sbor. Zorganizovat oslavy jistě stálo spousty sil. Moc děkujeme vedení ZŠ, všem učitelům, žákům i rodičům, kteří se na nich podíleli. Jsem ráda, že jsme mohli akci za městskou část podpořit.

Pro oslavy i krásně vyšlo počasí – co víc si přát? Možná nějaký dárek... S kolegyní Kateřinou Turnovou jsme přinesly škole dva dárky. Tím prvním byla sazenička levandule, která odkazuje na to, že se v minulosti na pozemcích v sousedství školy pěstovaly bylinky a mezi nimi i levandule. Umíte si představit, že by se dnes u některé pražské školy pěstovala tato krásná rostlina, kterou lidé milují pro její vůni a zklidňující účinky. Vždyť k rozkvetlým levandulovým polím se jezdí až do Provence! Třeba někoho ve škole dárek zaujme a vznikne u školy alespoň levandulový záhon.

Tím druhým dárkem byla profesionální meteorologická stanice se senzory deště, teploty, větru a vlhkosti. Věříme, že ji využijí všichni ve škole – učitelé, žáci, i rodiče, když budou vyzvedávat své děti. Kromě svojí primární funkce, totiž předpovídání počasí, ji kreativní učitelé jistě zapojí i ve výuce fyziky, matematiky, či IT. Meteorologická stanice do ZŠ Meteorologická tak nějak patří, nezdá se vám? Paní místostarostka Turnová navíc rozjednala pro školu spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem, bude tedy prostor se v tomto oboru dál zdokonalovat. Třeba by to mohlo vést ke vzniku kroužku meteorologie.

Milí sousedé, tento rok s oslavami nekončíme. Jak si můžete přečíst dále, chystají se oslavy 100 let od založení Fotbalového klubu SK Libuš. Celá akce se uskuteční 18. června na fotbalovém hřišti na Libuši. 95 let od založení slaví letos také TJ Sokol Písnice i SDH Libuš. Krásně se nám to rozkládá v průběhu roku, na slavnostní akci se máme těšit na podzim. A abychom nezapomněli, na konci měsíce jistě budete mít doma soukromou oslavu, až děti přinesou svá vysvědčení.

Přejeme krásný červen a užijte si malé i velké oslavy!

Lucie Jungwiertová, starostka Městské části Praha-Libuš