Slovo starostky - červenec 2023

Milí sousedé,

ve chvíli, kdy otevřete stránky časopisu U nás, možná nebudete právě „u nás“ na Libuši nebo v Písnici, ale někde na prázdninách nebo dovolené. Skončil školní rok a letní prázdniny jsou významným předělem pro malé i ty odrostlejší, jejichž život se už neodehrává v pravidelném taktu školních zvonění. Rodičům odpadne denní mazání svačin, kontroly domácích úkolů a Bakaláři nebudou po dva měsíce jejich oblíbenou aplikací. Babičkám a dědečkům naopak nastanou dobrodružnější časy, když se u nich začnou střídat všechna vnoučátka. Nevím, jak u vás, ale pro naše děti jsou pořád prázdniny u babičky jednou z nejlepších částí léta. Jak vy to jen, babičky a dědečkové, děláte? Začaly prázdniny a místo známek se chytá spíš bronz.

I když pro mnoho lidí jsou letní prázdniny ve znamení neustálého balení a vybalování zavazadel podle konkrétní destinace, jiní si zase užívají najednou zklidněné Prahy. Libuš a Písnice mají kouzlo vesnice v metropoli, proč tedy nestrávit červenec a srpen právě zde? A možná budete mít chuť na nějaký kulturní program. Zveme vás na letní kino na lukostřeleckém hřišti na konci srpna (podrobnější informace najdete na dalších stránkách časopisu). Nejedná se o Kinobus, který zde byl v minulých letech. Bohužel jej odpovědný úředník neobjednal, přestože dostal včas pokyn. Pro vaši představu, objednávka znamená jeden telefonát. Ten se bohužel v rozmezí ledna a února, kdy to bylo třeba zajistit, nestal, přestože byl dotyčný požádán 2. ledna.

Zajistili jsme ale srovnatelnou náhradu. I když náhrada není vhodné slovo, protože poukazuje na něco méně hodnotného, a to v tomto případě rozhodně není pravda. Přijede k nám na Libuš a Písnici Kinematograf Bratří Čadíků. Tato společnost filmy promítá v českých a slovenských městech každé léto již více než 25 let! Oslovili nás svým přístupem, historií, nadšením a také sociálním přesahem. Promítají pouze české filmy, vstupné je dobrovolné, nemusíte tedy platit nic, ale pokud přispějete, výtěžek půjde na charitativní účely. Od roku 1998 bylo vybráno a rozdistribuováno různým neziskovým organizacím bezmála 10 milionů korun. Pomoc šla třeba postiženým povodněmi, neziskovým organizacím Kapka naděje, Konto Bariéry, ale i Masarykovu onkologickému ústavu v Brně. Pan Čadík navíc umí poutavě vyprávět, jak Kinematograf založili, nebo jak promítali i na Střeleckém ostrově nebo Vranovské přehradě. A nebojte se, městská část nezchudne, jejich podmínky jsou srovnatelné s těmi, které nabízí Kinobus.

S každým začátkem něco končí, s každým koncem něco začíná. Na konci prázdnin skončí své působení na městské části pan Ing. Jindřich Sochůrek, který zde 10 let pracoval jako tajemník ÚMČ. Přestože jsem s ním pracovala od svého zvolení pouze několik měsíců, chci mu za sebe i všechny kolegy poděkovat za jeho práci pro městskou část. Odchází do důchodu, přejme mu pevné zdraví do dalších let!

Milí sousedé, léto je opravdu tady. Užijte si je se vším všudy, vraťte se bohatší o zajímavé zážitky, o krásné chvíle se svými nejbližšími, vraťte se ve zdraví a plní energie!

Lucie Jungwiertová, Starostka