Slovo starostky - září 2023

Milí sousedé,

vítáme Vás po dvouměsíční letní odmlce opět na stránkách časopisu U nás. Věříme, že jste si užili krásné léto se všemi rozmary počasí letošního roku, a vracíte se bohatší o zážitky a zkušenosti, zastlané nyní do paměti jako do babiččiny duchny na chalupě po skončení sezóny. Jak se tam těšíme za chladných zimních večerů!

Jsme rádi, že nyní se budeme opět více potkávat i v libušských a písnických ulicích, bylo to tu zklidnělé a ztichlé. Hned v září a říjnu se bude konat několik akcí, kam Vás srdečně zveme a kde se můžeme nejen vidět, ale kde většinou také doufáme, že se zapojíte do diskuse a poskládáme přístup k řešenému tématu společně. Hned 7. září se vracíme opět ke Kávě na radnici, kdy můžete přijít se svými podněty a přímo bez objednání je probrat s někým z radních. Tentokrát se podrobněji zaměříme na představení současného stavu debat k připravovanému parku Na Jezerách. 14. září mi bude velkou ctí a potěšením ocenit práci našich dobrovolných hasičů na slavnostním předávání Ceny starostky, v sobotu 16. září slaví naši libušští hasiči 95 let výročí založení. 21. září se koná vítání občánků, nových obyvatel naší městské části. 3. října představí na naši žádost společnost C.I.B. plán na budoucí rozvoj sídliště Písnice. Přestože projekt na tuto úpravu je již několik let starý, veřejnosti na území městské části ještě nebyl prezentován. Setkání proběhne v Klubu Junior, aby to měli všichni místní, jichž se budoucí rozvoj bezprostředně týká, blízko.

Září je pro všechny rodiče, děti a pracovníky škol a školek ve znamení začátku školního roku. Všem přejeme, aby šťastně vykročili a aby pobyt v lavicích byl co nejvíce obohacující. Všem pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům našich škol a školek předem děkujeme za jejich nasazení, vaší práce si velmi vážíme. Začátek září je také postrachem z hlediska bezpečnosti. Je potřeba, aby se všechny děti rozpomněly na pravidla bezpečného pohybu po ulicích, jak se chovat na přechodu, a hlavně byly opatrné a pozorné. Řidiči jsou obvykle nabádáni, aby jezdili obezřetněji než jindy, protože všichni tak nějak chápou, že letní radovánky nelze z dětských hlav vytěsnit mávnutím kouzelného proutku v poslední srpnovou noc. Všem dětem nejen ze ZŠ Meteorologická chceme důrazně připomenout, aby byly velmi opatrné zejména při přecházení přes ulice Generála Šišky a Novodvorská. Sice už si to zažily v červnu, tramvaj je u nás ale stále ještě nový dopravní prostředek. Požádali jsme Dopravní podnik, aby na ZŠ Meteorologická pomohl s osvětou a hned v prvním zářijovém týdnu zde proběhne preventivní akce „Neskákej mi pod kola“ zaměřená na ty nejmladší, kteří už se pohybují alespoň občas sami. Starší děti, studenti už pravidla znají. Tam je největším nebezpečím jejich nepozornost, Městská policie upozorňuje a rodiče to také znají, že je velmi riskantní pohyb se sluchátky. Sundejte si je prosím při přecházení, nebo si alespoň vypněte active noise cancelling. Proto za celou městskou část a všechny ustarané rodiče a školní personál apelujeme: „Dávejte pozor, dávejte pozor, dávejte pozor!“ Tramvaj neuhne!

Lucie Jungwiertová, starostka