Slovo starosty Pavla Macháčka - prosinec 2023

Vážení spoluobčané z Libuše a Písnice,

moc vás všechny zdravím jako právě zvolený starosta naší městské části (psáno 17. listopadu). Vzhledem k neobvyklému času, kdy k mému zvolení došlo, musím začít vysvětlením, jak a proč k tomu došlo. Pro srozumitelnost se vrátím o rok a kousek zpátky a zrekapituluji volební výsledek loňských komunálních voleb v Praze-Libuši.

Voleb se zúčastnily tři subjekty. Jejich oficiální názvy nejsou příliš známé ani příliš vypovídající. Proto raději uvedu jejich leadery a v závorce strany, které je podporovaly. Jednoznačným vítězem se stal tehdejší starosta Jiří Koubek (TOP, STAN). Získal 47,5 % hlasů a jeho tým osm zastupitelů (já jsem jedním z nich). Následovala Pavla Tůmová (KDU-ČSL, ODS), získala 27,5 % hlasů a pět zastupitelů. Pořadí uzavřela Kateřina Turnová (ANO, ČSSD) s výsledkem 25 % a čtyři zastupitelé.

Stali jsme se sice vítězi voleb, ale současně nám bylo jasné, že naše vyhlídky obhájit pozici starosty a příslušná místa v radě jsou minimální, ba přímo mizivé. Z pro mě nepochopitelných důvodů jsme byli pro oba zbývající subjekty nepřijatelní. Přesto jsme se pokusili s nimi jednat. Oběma jsme nabídli totéž, tj. dvě místa v radě. Myslím, že šlo o nabídku seriózní a zcela odpovídající volebním výsledkům. V obou případech jsme byli odmítnuti. Potvrdilo se, že u nás je povolební vyjednávání jakýmsi druhým kolem voleb. Vítěz byl vyšachován, starostkou byla zvolena Lucie Jungwiertová z týmu Pavly Tůmové a radu vytvořili zástupci druhého a třetího uskupení v poměru tři ku dvěma.

Nutno dodat, že vítězové „druhého kola“ měli v zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu devět ku osmi. To je hodně náročné, neboť v komunální politice platí jiná pravidla, než jaké známe z parlamentu. Tím nejpodstatnějším je to, že každé usnesení zastupitelstva musí získat tzv. kvalifikovanou většinu. To je v našem případě devět hlasů, což při poměru 9:8 vyžaduje stoprocentní shodu koaličních zastupitelů. A také stoprocentní účast. V předposledních dvou letech, kdy jsme měli stejnou většinu, jsme si s tím užili své (jeden kolega na nás v průběhu volebního období zanevřel a přešel do radikální opozice). K něčemu podobnému došlo i v nedávné koalici. Počáteční shoda založená na principu Antikoubek postupně vzala za své, a tak mělo zasedání zastupitelstva svolané na sedmý listopad poněkud jiný než očekávaný průběh. Deseti hlasy byla odvolána starostka Lucie Jungwiertová a místostarostky Pavla Tůmová a Eva Radová. Po tomto odvolání bylo zasedání zastupitelstva přerušeno a pokračovalo šestnáctého listopadu, kdy byli na uvolněná místa místostarostů zvoleni Tomáš Loukota a Radek Řezanka a já byl zvolen starostou. Dvanácti hlasy. Děkuji. Současná rada tak má složení Macháček, Turnová, Melichar (oba pokračují na své pozici), Řezanka, Loukota a podporu dvanácti zastupitelů ze sedmnácti.

Zbývá vysvětlit, proč já a nikoli Jiří Koubek. Důvod je prostý. Kdyby k rozpadu nedávné koalice došlo na jaře nebo v létě, Jiří Koubek by se na post starosty vrátil. Ale jak známo, čas nelze zastavit natož pak vrátit. Jiří Koubek mezitím získal renomované zaměstnání a bylo by od něj neseriózní vůči zaměstnavateli, kdyby ho po několika málo měsících opustil. To je vše, co mohu k nedávným událostem uvést. Důvody rozpadu nedávné koalice nejsou na mé straně. Proto se k nim nehodlám nijak vyjadřovat.

A úplně na závěr přejdu na úplně jiné téma. Máme tady prosinec a s ním advent, Mikuláš, Vánoce a Nový rok. Všichni jste zváni na slavnostní rozsvícení našich vánočních stromků. Rád bych touto formou popřál všem krásné prožití vánočních svátků. Trochu více pohody a trochu méně předvánočního bláznění. Dětem hodně dárků od Mikuláše a ještě mnohem víc od Ježíška. A hodně zdraví v novém roce 2024.

Váš starosta Pavel Macháček