Slovo místostarosty Tomáše Loukoty - duben 2024

Milí spoluobčané z Libuše a Písnice, 
dovolte mi, jako nově zvolenému místostarostovi pro správu majetku a investic, abych vám popřál duben plný jarních aktivit. Ani naše nové vedení nezahálí, a proto vám mohu sdělit několik aktuálních novinek z oblasti majetkové.

Největší radost máme ze stavebního povolení na dostavbu školy v Písnici. Protože jsem byl jako místostarosta na radnici již za pana starosty Koubka a byl jeden z iniciátorů architektonické soutěže na dostavbu této školy, považuji tento projekt trochu za „svoje dítě“. Byl jsem také v porotě architektonické soutěže a spoluvybral vítězný návrh, který považuji za nejvíce respektující okolí školy. Vítězné architektonické studio zpracovalo dokumentaci pro územní a stavební povolení a nyní již pracuje na dokumentaci pro provedení stavby. Po dopracování této dokumentace můžeme vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele. A pak už zbývá „maličkost“ ‒ zajistit financování. Na tom také pracujeme a pevně doufám, že potřebných cca 270 milionů seženeme. Držte nám palce, Písnice si to zaslouží.

Další z rozjetých akcí je dostavba zbrojnice libušských hasičů. Na poslední chvíli došlo ke změně projektu a bohužel i k navýšení odhadovaných nákladů (na více než dvojnásobek). Proto také naší hlavní starostí je potřebné dodatečné finance zajistit. Pevně doufáme, že pražské zastupitelstvo potřebné finance schválí a my budeme moci v dubnu vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele a ideálně v květnu zahájit stavbu. Ale nežijeme v ideálním světě, tak raději nechci nic slibovat.

V únoru proběhla pro občany prezentace projektu úprav prostoru před naší radnicí na křižovatce ulic Libušská ‒ Dobronická pojmenovaného jako Centrum stará Libuš. Jedná se o vybraný vítězný návrh v podstatě v konečné verzi. Tento projekt by celé území významně oživil a zkultivoval, byť okolní dopravu nikam přesunout nelze. Dosud jakýmkoliv úpravám bránily dvě věci. Jednak vlastnictví pozemku v majetku fyzické osoby v prostoru dvora za poštou. Nyní se rýsuje dohoda o směně tohoto pozemku. A za druhé nebylo kam přesunout deponii bioodpadu a techniku naší pracovní čety. Proto jsme vyvolali jednání s Magistrátem HMP o svěření vhodného pozemku, kam by bylo možné vše přesunout a dvůr za poštou vyklidit. Nakonec jsme se dohodli na svěření pozemku na rohu ulic Obrataňská ‒ V Koutě. Nejprve ale budeme muset tento pozemek upravit ‒ oplocení, zpevnění povrchu, přístřešek pro techniku atd. Ale projekt Centrum staré Libuše je rozdělen na několik etap a nultá etapa není vázána na směnu uvedeného pozemku ani na vyklizení dvora za poštou. Bude tedy možné snad již letos přistoupit k realizaci nulté etapy, která by se týkala prostoru přímo před budovou radnice. Zatím by šlo o odstranění oplocení a parkové úpravy. Věřím, že i tato změna přinese přívětivější prostředí před radnicí. O dalším vývoji vás budeme pochopitelně informovat.

Těším se na setkání s vámi, ať už na pravidelné „kávě na radnici“, nebo na některé z akcí na Libuši a Písnici.

Tomáš Loukota, DiS, místostarosta