Slovo místostarosty Radka Řezanky - červenec 2024

Milí sousedé,

zdravím vás v okamžiku, kdy nemáte před sebou jen stránky nového čísla časopisu U nás, ale především začátek hlavní letní sezóny, času, na který se nejvíce těší naše děti. Skončil další školní rok a letní prázdniny jsou plné chvil, kdy si od školních povinností odpočinou a mohou se věnovat odpočinku a výletům. Věřím, že i vám, jejich rodičům, se podaří při společných chvílích načerpat síly do dalších dnů.

Období letních prázdnin je také jedno z mála momentů, kdy je doprava nejen v naší městské části, ale i v ostatních částech Prahy klidnější.

Intenzitou dopravy na Libuši a v Písnici se zabývala dopravní studie, s jejímiž úvodními zjištěními jsme vás na stránkách časopisu již seznamovali. Budeme v tom pokračovat i nadále.

Na červnovém jednání zastupitelstva průběžné výsledky dopravní studie komentoval přímo její zpracovatel, pan docent Čarský.

Studie zjistila, že přes území naší městské části denně projede asi 60 tisíc aut. Pro srovnání, je to stejný počet aut, který projede přes Strakonice, které má přitom více než dvakrát více obyvatel.

Dále bylo zjištěno, že více než 50 % denní dopravy je tranzitní. To znamená, že auta naší částí jen projíždějí. Tento fakt výrazně přispívá k hustému provozu v naší oblasti.

S kolegy z Rady městské části se snažíme, aby provoz v naší oblasti zůstal pod kontrolou. Jedním z našich dlouhodobých projektů je napojení areálu Sapa z východní strany, tedy od Kunratické spojky. Většina provozu na Libušské ulici pochází totiž právě od Sapy. Dopravní studie ukázala, že jde o 50 % celkového provozu. Pokud by se tedy doprava do areálu Sapa odklonila přes Kunratickou spojku, provoz na Libušské by klesl téměř o polovinu.

Toto nejsou jediná zjištění, ale ta nejdůležitější. V druhé polovině roku se budeme věnovat i dalším námětům ze studie, například parkování v sídlištích.

Také bych se chtěl zmínit o metru D. Jak jste si jistě všimli, v květnu jste se mohli zúčastnit úvodního participativního setkání k územní studii Depo Písnice. Tato studie má řešit potřeby oblasti kolem plánované stanice metra D. Na setkání byly představeny možnosti a úskalí řešeného území a občané mohli klást otázky a navrhovat, co by lokalita a výstavba měla splňovat. Byla také k dispozici anketa, ve které jste mohli vyjádřit své náměty. Anketa bude vyhodnocena a její výsledky budou použity při tvorbě konečného návrhu územní studie. Tato studie bude opět představena občanům a městské části během léta.

Další z drobných posunů je v lokalitě Nové Dvory, kde již územní studie vznikla v roce 2021, ale až minulý měsíc se dočkala změny územního plánu.

Další postup výstavby metra D můžete sledovat na webových stránkách www.dpp.cz/metro-d.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům ze škol a školek v naší městské části za jejich práci v uplynulém školním roce a přeji jim zasloužené prázdniny.

Vám všem přeji krásnou dovolenou a hezký letní prázdninový čas.

Radek Řezanka, místostarosta